Fırındaki kirlerden kurtulmak için






Fırınınızdaki yemek artıkları ve yağ kalıntıları yüksek ısı sebebiyle kuruyarak yüzeye yapışır. Çıkarılması son derece güç olabilen bu kirlerden doğru yöntemi kullanarak kolayca kurtulabilirsiniz. 

Fırınınızda biriken kirleri kazıyarak temizlemekten daha kolay yöntemler de var. Raflardaki kirler çok yapışmış ve çıkarılması zor bir hale geldiyse rafları çıkarıp bir süre sabunlu sıcak suda bekleterek kalıntıların yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Ardından rafların üzerine az miktarda karbonat döküp temiz bir bezle iyice ovalayarak zorlu yağ kalıntılarından kurtulabilirsiniz. Fırının iç kısımlarını da sıcak su, deterjan ve karbonatla temizledikten sonra çıkmayan kirler varsa bir sonraki adıma geçebilirsiniz. 

Bir kâsenin içine bir fincan karbonat ve karışımı macun kıvamına getirecek kadar su ekleyin ve iyice karıştırın. Elde ettiğiniz macunu temiz bir bez kullanarak fırınınızın rezistansı dışında her yerini kaplayacak şekilde sürün. Fırınınızı kapatın ve bu şekilde bir süre bekletin. Kirler zorlu bir hal almışsa bekleme süresini bir geceye kadar uzatabilirsiniz. Karbonat gece boyu zorlu kirlerin derinlerine işleyerek, temizlenmesi kolay bir hale getirir. Ardından sıcak suyla ıslattığınız temiz bir bezle fırınınızı birkaç kez silerek kirlerden ve karbonattan arındırın. Karbonatın tamamını temizleyememeniz durumda yüzeyi bir kez daha sıcak su ve sirkeyle iyice silin. Sirke, karbonat kalıntılarının temizlenmesine yardımcı olur. Tüm kirler ve karbonat temizlendikten sonra fırınınızı temiz bir bezle kurulayın. Rafları yerleştirdikten sonra tekrar kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Kendi kendini temizleme özelliği olan bir Arçelik fırın kullanıyorsanız işiniz çok daha kolay. Arçelik fırınlarda temizliği kolaylaştırmak için katalitik paneller, buharlı ve pirolitik temizleme gibi farklı özellikler bulunur. Katalitik paneller pişirme sırasında sıçrayan yağları emer. Böylece fırının diğer kısımları yağ tutmaz. Bu paneller 20-25 kullanım sonrasında doygunluğa ulaşır ve yenileriyle değiştirilmeleri gerekir. 

Buharlı temizleme özelliğinde kirler buhar gücüyle yumuşatılıp temizlemesi kolay hale getirilir. Pirolitik temizlikte ise fırınınız 450 derece gibi çok yüksek bir ısıya çıkarak tüm kir ve yağ kalıntıları yakılır. Yanan kirler kül olarak fırın tabanında birikir. Fırınınız soğuduktan sonra bu külleri hafif nemli bir bezle kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Pirolitik temizlikte fırınınız çok yüksek ısıya çıkacağından, fırın kapağında herhangi bir şeyin asılı olmamasına dikkat edin. 

Tüm bu faydalı bilgilere ek olarak yetkili servislerden temin edilen yüzey temizleyicileri ile temizleme işlemine ayrıca yardımcı olabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder