Klima Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?



Hangi Klima Çeşitlerini Seçmelisiniz? Neden?

Klima seçerken ilk adımda sizin için uygun olan klima tipine karar vermelisiniz. Klima tipleri, kullanacağınız ortama ve ihtiyaçlarınıza göre ayrılıyor. Klima çeşitleri arasından sağlıklı seçim yapmak için klimayı hangi amaçla ve nerede kullanacağınızı belirlemeniz şart.



Duvar Tipi / Split Klima

Duvar tipi klima, split klima ya da ev tipi klima olarak bilinen bu klimalar, iç ve dış ünite olmak üzere iki farklı parçadan oluşuyor. Bu klimaların çalışma prensipleri ise aslında oldukça basit. Soğutma ve ısıtma işlemi için kuruldukları mekândaki havayı çekiyorlar ve mevsime göre soğuk ya da sıcak hava üflüyorlar. Böylece içerideki hava daima serin kalmış oluyor. Duvara monte edildikleri için evde yer kaplamıyorlar ve hem soğutma hem de ısıtma işlemini rahatlıkla yapıyorlar.






Salon Tipi Klima


Salon tipi klimalar da iç ve dış ünite olmak üzere iki farklı bölümden oluşuyor ve klimanın iç ünitesi ayakta duruyor. Genellikle ofisler ya da bankalar gibi evlerden daha geniş alanlarda kullanılan salon tipi klimaların montajı için duvar ya da pencere gerekmediğinden bu tip klimalar, mekân içerisinde istenilen yere sabitlenebiliyor.


Mobil-Portatif Klima

Mobil klimalar daha düşük metrekareye sahip alanlarda kullanılabiliyor. Klimasını evin farklı alanlarında kullanmak isteyenler, kiracı olduğu için yaşadığı evde sabit klima istemeyenler ya da yaz aylarında yazlığa giden kullanıcılar için mobil-portatif klimalar oldukça uygun bir seçenek. Bebek ve çocuk odasının ekstra ısıtılmasına ihtiyaç duyulduğunda da kullanılabilen ve seyyar klima olarak da bilinen portatif klimalar, dış ünite montajının yapılamayacağı binalarda yaşayanlar için de oldukça kullanışlı.


Klima İçin Çok Önemli İki Kavram: Kapasite ve BTU


Hangi klima tipinin size uygun olduğuna karar verdiniz ama sadece bu adım doğru klimayı seçmeniz için yeterli değil. Sırada almak istediğiniz klima tipinin, klimayı konumlandırmak istediğiniz alan için yeterli olup olmadığını analiz etmek var. Bu aşamada, hesaplama yaparak ulaşacağınız değerler doğru klima seçimi için hayati bir önem taşıyor.


Klima Kapasitesi Nedir?



Klimalar farklı genişlikteki alanlar için çeşitli kapasitelerde üretiliyorlar ve bu nedenle klimanın kurulacağı alanı hesaplamak önemli.

Eğer klimanın kapasitesi, mekânın ihtiyacından küçükse verimli ısıtma/soğutma sağlanması mümkün olmuyor. Aynı şekilde klima, kurulacağı alan için fazla güçlüyse de istenen performansı elde edemeyebiliyor ya da yüksek faturalarla karşı karşıya kalabiliyorsunuz.

Ortamdaki kişi sayısı, mekânda kaç adet pencere olduğu, mekânın kuzey/güney cephelerinden hangisine baktığı, güneş ışınlarını alma derecesi, evin kaçıncı katta olduğu, hatta yaşanılan coğrafi bölge bile klima seçiminde önemli kriterler arasında yer alıyor.

Örneğin; güney cepheye bakan, bol pencereli ve gün içinde doğrudan güneş ışınları alan bir odanın ısınması çok daha kolay olurken, kuzey cephelerdeki odalar kolaylıkla soğuyabiliyor.


BTU Nedir? Klimada BTU Nasıl Hesaplanır?



Klimanın soğutma ve ısıtma gücünü belli eden bir değer olan BTU, alanın kapasitesi, ortamdaki kişi sayısı ve yaşadığınız coğrafi konum doğrultusunda sayısal bir sonuç sunuyor. Bu sonuç sayesinde, evinize uygun olan klimayı bulmanız mümkün hale geliyor. Peki, BTU nasıl hesaplanır?

Her coğrafi bölgenin özel bir BTU katsayısı bulunuyor. BTU hesaplaması yaparken yaşadığınız bölgenin katsayısı ile işlem yapmanız gerekiyor.

• Marmara Bölgesi: 385
• İç Anadolu Bölgesi: 346
• Ege Bölgesi: 423
• Akdeniz Bölgesi: 445
• Karadeniz Bölgesi: 385
• Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 462
• Doğu Anadolu Bölgesi: 308

BTU değerini bulmak için yaşadığınız coğrafi bölge katsayısı ile klimayı kullanmak istediğiniz alanın metrekaresini çarpmalısınız. Çıkan sonuca, evde yaşayan kişi sayısı kadar 600 eklemelisiniz. Bulduğunuz sonuç, klimayı kullanmak istediğiniz alanın BTU değerini gösteriyor. Eğer alanda 500 Watt üzeri aydınlatma kullanılıyorsa her Watt başına 3.412 eklemeyi unutmamalısınız ancak çoğu evde bu sınırın altında aydınlatma kullanılıyor.

Küçük bir örnekle BTU hesaplamak gerekirse:
Akdeniz Bölgesi, 4 kişilik bir aile, 20 metrekarelik alan.
445 (Akdeniz Bölgesi BTU katsayısı) x 20 (alanın metrekaresi) = 8900
600 (kişi başı eklenecek değer) x 4 (kişi sayısı) = 2400
8900 + 2400 = 11300
Bu sonuç doğrultusunda 12000 BTU değerine sahip klimalar tercih edilebilir.

BTU değeri hesaplayarak kapasiteye uygun klima seçimi yapabilirsiniz. Kapasite ve BTU doğrultusunda doğru klima seçimi yapabilmek için Arçelik’in ücretsiz klima keşif hizmetinden yararlanabilirsiniz.


Ücretsiz klima keşfi ve klimalarla ilgili daha detaylı bilgi edinmek için Leblebicioğlu Arçelik Mağazaları'nı ziyaret edebilir, 0374 215 58 23 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Leblebicioğlu Arçelik, 14 Burda AVM 1.Katta ve Merkez Leblebicioğlu AVM'de.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder